Ceny maďarské zeleniny a ovoce na trzích
Díky Vaší interaktivitě máme určitý přehled témat, které by Vás ohledně Maďarska, v rámci tohoto portálu zajímali. Mnozí z Vás by si rádi přečetli něco o cenách v Maďarsku. Protože jsme dlouhou dobu žili v ČR a dokonce tam – dá se říci – často jezdíme, tak máme určitý přehled o cenách. Na základě těchto zkušeností se dá říci, že v Maďarsku – kromě turistických center a zboží – je téměř vše levnější, než v ČR, aspoň v poměru s tamějšími platy. V tomto článku bychom Vás rádi seznámili s cenami ovoce a zeleniny na 3 nejpopulárnějších maďarských trzích: na Fehérvári úti Vásárcsarnok (dojedete tam tramvajemi: č. 4, 47, 41, 18), na Rákóczi téri Vásárcsarnok (dojedete tramvajemi: č. 4, 6) a na Vámház körúti Vásárcsarnok (dojedete tramvajemi: č. 47, 49). Ačkoli je tato poslední hala orientována také na turisty, nemohli jsme ji vynechat, vzhledem na její popularitu, navštěvovanost a nízké ceny. Níže si můžete prostudovat, kde, co a za kolik Forintů nakoupíte během tohoto dne (1 Kč je 10 Ft):
Zboží | Fehérvári úti Vásárcsarnok |
Rákóczi úti Vásárcsarnok |
Vámházi krt. Vásárcsarnok |
Mrkev/svazek | 148-500 | 249-398 | 188-268 |
Brambory/kg | 98-300 | 99-298 | 119-198 |
Cibule/kg | 198-300 | 186-198 | 120-240 |
Rajče/kg | 260-500 | 280-598 | 148-398 |
Paprika/kg | 248-798 | 240-580 | 98-798 |
Houby/kg | 398-600 | 398-780 | 198-980 |
Jablko/kg | 298-580 | 299-499 | 249-398 |
Třešně/kg | 498-1360 | 380-1580 | 348-980 |
Višně/kg | 300-580 | 400-500 | 300-580 |
Broskev/kg | 300-780 | 150-400 | 150-980 |
Merouňky/kg | 500-980 | 500-980 | 300-650 |
Vodní meloun/kg | 170-200 | 180-300 | 150-200 |
Žlutý meloun/kg | 300-580 | 300-400 | 150-450 |
Maliny/kg | 880-1600 | 640-1100 | 700-1750 |
Jak sami vidíte, nejlevněji asi nakoupíte ve Vámház körúti Vásárcsarnok. Proč zrovna v centrální hale jsou ceny nejlevnější? Ani my nevíme, avšak mnoha Maďarů – včetně naší rodiny – nakupuje zde, i když bydlíme na periférii města. Stojí zato dopravit se tam, protože zboží je tu nejčerstvější a protože návštěvníků je vždy spousta, musí se neustále doplňovat. Podzemní část haly v této historické budově je ultramoderně vybudovaná, tam jsou totiž obrovské mrazící a chladící zařízení fungující pomocí nejmodernější techniky.
Zdroj: Piaconline