Nedělní velké a malé nákupy v Maďarsku končí

Na základě rozhodnutí vlády, velké a malé nákupy v obchodních střediscích větších než 200 m2, od 15. března 2015 končí resp. jsou zakázané.
Po schválení příslušného zákona byla ze strany zákonodárce uveřejněna různá zdůvodnění tohoto zákona, z nichž jedno citujeme: "Neděle patří rodině a nikoliv nedělním nákupům v shopping centrech, kde jsou tak zaměstnanci nadnárodních společnosti nuceni k nedělní práci."
Obchody menší než 200 m2 mohou prodávat i v neděli za předpokladu, že za pultem budou stát majitelé obchodu a jejich rodinní příslušníci. Tržnice, restaurace, bufety a prodejní místa, kiosky v hotelích, ubytovacích zařízeních, sportovních areálech a lázních mohou i nadále své zboží nabízet i o nedělích.
Přijetí tohoto zákona ze strany kupujících a provozovatelů nákupních středisek je mírně řečeno smíšené, neboť se na jejich názor nikdo neptal před ani po schválení zákona. Dokonce byl zahájen přípravný proces pro referendum o této problematice, který však kompetentní orgán, celostátní volební úřad, odmítl a ukončil.
Provozovatelé se však snaží výpadek vynahradit tím, že zavedou od pondělí do soboty prodlouženou otevírací dobu.
V zákoně je mnoho bodů nesrozumitelných a nepochopitelných, ale jedno je jisté: 8. března 2015 byly shora uvedené obchody naposledy otevřeny v neděli a zaznamenaly enormní zájem návštěvníků, kteří chtěli ještě poslední neděli využít na nákupy.
V obchodních střediscích jsou provozovány i různé kavárny, kina, které však teoreticky i v neděli smí nabízet své služby. Otázkou však zůstává, zda se jim to vyplatí?
Čas ukáže také to, jaký bude výpadek státní pokladny v DPH (která je v Maďarsku na všechno 27%), ovlivní-li to nezaměstnanost a měsíční příjmy zaměstnanců v tomto sektoru, atd. ?

Zprávy z Maďarska

Redaktor: I.T.Veres +36 30 680 26 26 info@a-madarsko.cz
Vytvořeno službou Webnode